Laminátovou podlahu vyberte podle stupně odolnosti

Při stavbě či rekonstrukci domu nebo bytu je velmi důležitý výběr podlahy. Ta se totiž výrazným způsobem podílí na vytvoření atmosféry v jakémkoliv prostoru.
Dokonce má takovou optickou vlastnost, že může prostor scelovat, ale i rozbíjet. Když máme menší interiér na zařizování a dáme do všech místností jeden druh podlahy, opticky se nám prostor zvětší.

V posledním období se staly oblíbenými laminátové podlahy. Ty v sobě spojují několik dobrých vlastností dřevěných parket, palubky a korkové podlahy. Oproti dřevěným podlahám je jejich výhodou zejména nižší cena. Zatímco dřevěná podlaha stojí kolem 1000-1500 korun za čtvereční metr včetně montáže, cena laminátové je jen 450-600 korun. Předností je i to, že se velmi snadno udržují a jsou vhodné i do místností s podlahovým topením. Na druhé straně jsou však oproti dřevu mnohem tvrdší a proto i hlučnější.

Většina laminátových podlah se skládá ze spodní pryskyřičné vrstvy, dále z nosné desky, z ochranné zpevňující tenké desky nebo filmu, pryskyřičného dekoračního filmu, který určuje barvu a texturu a z průzračného pryskyřičného povrchu. Kvalitní laminát by měl odolávat poškrábání, otlačení od podpatků nebo nohou nábytku, chemikáliím používaným v domácnosti a v "případě nouze" i hořící cigaretě.

Pokud se rozhodnete pro laminátovou podlahu, měli byste ji nejprve vybírat podle typu místnosti, do níž se ji chystáte umístit. Evropská norma člení laminátové podlahy podle odolnosti do pěti tříd - třída 21 pro mírnou, 22 pro střední a 23 pro silnou zátěž, pro komerční účely jsou obdobně členěny třídy 31 až 33. Z hlediska srovnání a použití jsou třídy 23 a 31 sice jinak označeny, ale kvalitativně jsou identické. Pro snadnou orientaci se na baleních podlah nacházejí piktogramy, podle kterých si můžete snadno vybrat. Pokud je podlaha vhodná pro domácnost, je na balení nakreslený domek, pokud je určena pro administrativní prostory, na obrázku je administrativní budova.

Stupeň odolnosti je označen panáčky. Jeden znamená, že podlaha je určena do prostor, ve kterých se příliš neprocházíme - například do ložnic. Dva panáčci označují podlahy pro střední zátěž, tedy například obývací nebo dětský pokoj. Do kuchyně či předsíně jsou vhodné zvláště trvanlivé podlahy označené třemi panáčky. Pokud je podlaha určena pro prostory s podlahovým topením, na obalu se nachází piktogram se šipkami a "hadem".

U laminátových podlah je nanejvýš důležitá ochrana před vlhkostí. Když parketa nasákne vodou, dochází k její deformaci. Hrany parketových dílů jsou pak extrémně namáhané a rychle se opotřebují. Proto je potřeba do místností, kde hrozí smáčení podlahy, vybírat parkety odolné proti vodě. Kromě toho je vhodné impregnovat hrany zámkových spojů, aby byla nosná deska chráněna před vlhkostí, která se dostává do spár při mytí.

Laminátové podlahy mohou být lepené, ale v současnosti již většina výrobců nabízí podlahy, které se spojují na sucho. Ty jsou určitě výhodnější, protože jejich kladení je jednodušší. Kromě toho na ně lze uložit nábytek ihned po položení podlahy. U lepených podlah je nutno počkat 24 hodin, jinak může dojít k jejich deformaci.