Laminátová podlaha - zkusíte ji položit?

Laminátová podlaha se klade jako plovoucí. To znamená, že se nelepí na podklad, a její realizaci by měl šikovný kutil zvládnout svépomocí.

Základní informace
Podmínkou je vyrovnaný povrch, protože na nerovnostech by se mohla deformovat. Výhodou je, že laminátovou podlahu můžeme klást i na již používané povrchy, jako jsou PVC krytina či koberce s krátkým vlasem. Pevnost a soudržnost laminátové podlahy zajišťuje spojování jednotlivých dílů pomocí různých patentovaných zámkových systémů, z nichž nejznámější je systém click. Používá se i známý spoj na pero a drážku; v tomto případě se jednotlivé spoje lepí. Protože jde o systém plovoucí podlahy, je třeba použít podklad ve formě pěnové folie, žebrované lepenky nebo pěnové podložky o tloušťce dva milimetry.

Pokud chcete mít stabilní a pevnou laminátovou podlahu, jednotlivé díly by měly být překryty minimálně 30 cm. Takto provázaná podlaha by se již neměla "pohnout". Důležitou součástí jsou i klíny, které musí oddělovat parkety od obvodových stěn. Požadovaná šířka dilatace je 10 mm. Řeknete si: přece nebudu mít mezi podlahou a stěnou mezeru. Výrobci pamatují i na to, proto je součástí sortimentu spolu s laminátovými deskami i doplňkový materiál ve formě bočních lišt, rohů, ukončení a pod. Ideální je, pokud použijete tyto doplňky od jednoho výrobce. Jednou z výhod plovoucí podlahy je i to, že ji můžete při stěhování jednoduše rozebrat a poskládat tam, kde najdete nový domov. Pokud si nejste jisti, že to zvládnete tak, aby podlaha spolehlivě sloužila a zároveň vypadala, jak má, obraťte se na některou z realizačních firem. Doporučí vám ji i v prodejnách, ale měli byste si ověřit její spolehlivost a profesionalitu.

Používání je už jen na vás
Podobně jako u koberců i při údržbě laminátové podlahy bude vaším hlavním pomocníkem vysavač, abyste odstranili nečistoty, které by ji mohly poškodit. Laminát je možné občas i přetřít vlhkým hadrem. Povrchová vrstva laminátové podlahy je odolná, ale stupeň odolnosti závisí na technologií výroby. Škrábancům nebo prohlubním předejdete použitím filcových podložek na nohách nábytku nebo plastovými podložkami na velmi namáhaných místech, například v prostoru pohybu židlí s kolečky.

Ačkoli laminátové podlahy někdy dokonale imitují své dřevěné "kolegyně", nesmíte se nechat "zlákat" na jejich údržbu klasickým způsobem. Nikdy nepoužívejte vosky nebo leštidla na dřevěnou podlahu a už vůbec je nebruste. Vyšlo by vás to draho. Pokud se podlaha přece jen poškodí, chybnou část lze jednoduše vyměnit.